Het kampioenschap

Skills Talents bestaat uit verschillende wedstrijdronden. Het begint met een voorronde op de eigen vmbo-school, vervolgens is er een provinciaal kampioenschap en het eindigt met de nationale finale.

Voorronde

Tijdens Skills Talents wordt er in teams gestreden om de landelijke titel ‘beste vakteam van het land’ en de titel ‘beste provincieteam van het land’. Een vakteam bestaat uit drie leerlingen. De school bepaalt wie er mee mogen doen aan het provinciaal kampioenschap. Een school kan één vakteam per wedstrijd opgeven. Om de leerlingen hiervoor te selecteren, organiseert de docent een voorronde op school in de klas. Alle leerlingen kunnen meedoen aan deze voorronde! Skills Talents heeft hiervoor kant-en-klare opdrachten ontwikkeld, die u zelf kunt downloaden als u zich heeft ingeschreven voor Skills Talents. Na afloop van de voorronde kunt u alle leerlingen een deelname-certificaat overhandigen. Zo maakt u het een echte wedstrijd met een bewijs van deelname!

 

Provinciaal kampioenschap

Na de voorronde op school, is bekend welke vakteams meedoen aan het provinciaal kampioenschap. De opdracht die de leerlingen tijdens het provinciaal kampioenschap maken, duurt twee uur. Leerlingen uit de hele provincie strijden tegen elkaar. Dit betekent dus dat er meerdere vmbo-scholen meedoen. Er zijn tien verschillende wedstrijden.

Elke deelnemende school stuurt per wedstrijd een team van drie leerlingen (de winnaars van de voorronde op school). U ontvangt een uitnodiging met alle informatie over het provinciaal kampioenschap in uw provincie en geeft de namen van de leerlingen door die aan het provinciaal kampioenschap mee gaan doen. De vakteams die het provinciaal kampioenschap winnen, kwalificeren zich voor de finale en krijgen een plek in het provincieteam. Elk provincieteam heeft een eigen naam.

De data van de provinciale kampioenschappen zijn terug te vinden op de provinciepagina’s. Klik hier voor een overzicht van alle provinciepagina’s.

Teambuilding

Na het provinciaal kampioenschap organiseert de mbo-instelling een teambuilding voor het provincieteam. Alle leerlingen die deel uitmaken van het provincieteam krijgen tijdens de teambuilding de kans elkaar beter te leren kennen. Tijdens de teambuilding wordt ook een social media challenge uitgevoerd. Op de finaledag wordt het team dat deze challenge het beste heeft uitgevoerd gehuldigd!

 

Nationale finale

Na de teambuilding gaan de provincieteams de strijd met elkaar aan tijdens de nationale finale. Na afloop van de finale wordt tijdens de prijsuitreiking per wedstrijd het winnende vakteam uitgeroepen. Daarnaast wordt het beste provincieteam bekendgemaakt.

Kalender

Bekijk hier de kalender met alle geplande Skills Talents evenementen.