Op 11 januari zijn we in Gelderland op het Aeres VMBO Velp van start gegaan met de eerste twee provinciale kampioenschappen van 2018, Bloemwerk en Tuinwerk & -aanleg. Het team van Aeres VMBO Velp trok aan het langste eind bij de wedstrijd Bloemwerk en nieuwkomer Van Lodenstein College uit Hoevelaken won bij Tuinwerk en -aanleg.

In Flevoland vond op 18 januari een spannende wedstrijd plaats tussen Aeres VMBO Emmeloord en Aeres VMBO Almere waarbij het team uit Emmeloord won in het onderdeel Tuinwerk & -aanleg! Wij zien hen terug op donderdag 15 maart in de IJsselhallen in Zwolle. Leuk detail: tijdens de wedstrijd had Aeres VMBO Emmeloord (de organiserende school) een basisschoolklas uitgenodigd om te komen kijken. Alle leerlingen stonden vol bewondering te kijken naar de twee teams die keihard aan het strijden waren! Mooie promotie van het vmbo! Omroep Flevoland deed verslag van deze wedstrijd.

Nog een bijzonder provinciaal kampioenschap vond deze dag plaats op het Caribische eiland Saba. Daar streed het team van Saba tegen het team van St. Eustatius in de richting Bouwen, Wonen & Interieur. Team Saba won en komt in maart naar Nederland voor Skills The Finals.

Als klapper op de vuurpijl hadden we op 18 januari nog Scalda in Middelburg, die in maar liefst zes richtingen provinciale kampioenschappen organiseerde. In Zeeland streden vier teams in de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie waarbij het Goese Lyceum uit Goes de trotse winnaar was. Scalda combineerde deze wedstrijd van Skills Talents met de FoodLab Cooking Battles waarbij duurzaamheid en Zeeuwse streekproducten met inzet van het lokale bedrijfsleven centraal stonden. Michiel Hardy, docent op mbo-school Scalda en organisator zegt over de wedstrijd: “De beste vmbo’ers van de scholen staan hier tegenover elkaar. Ze moeten laten zien dat ze kunnen samenwerken, dat ze goed kunnen voorbereiden en dat ze kunnen omgaan met tijdsdruk.”

Alle uitslagen per provinciaal kampioenschap in Zeeland:
Dienstverlening & Producten: Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg
Economie & Ondernemen:
 Calvijn College in Middelburg
Horeca, Bakkerij & Recreatie:
 Goese Lyceum in Goes
Media, Vormgeving & ICT:
 Calvijn College in Krabbendijke
Produceren, Installeren en Energie: 
Calvijn College in Krabbendijke
Zorg en Welzijn: Calvijn College in Middelburg