Provincieteam Zeeland Sharks won goud tijdens de nationale kampioenschappen van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor het vmbo. De ontknoping vond op donderdag 21 maart plaats tijdens Skills The Finals in RAI Amsterdam. Hier streden 315 vmbo-leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Bijna 10.000 leerlingen van 134 vmbo-scholen namen afgelopen maanden deel aan de voorrondes en provinciale kampioenschappen. Er waren tien vakwedstrijden die aansluiten op de beroepsprofielen in het vmbo, zoals Bouwen, Wonen & Interieur, Horeca, Bakkerij & Recreatie, Mobiliteit & Transport en Tuinontwerp & -aanleg.

De prijsuitreiking werd verricht door o.a. Paul Rosenmöller, voorzitter VO-raad en Lucelle Deneer, leraar van het jaar vo. De uitreiking bestond uit twee categorieën: die van ‘beste provincieteam’ en die van ‘beste school per wedstrijdrichting’. Provincieteam Zeeland Sharks won de gouden medaille. “Ik ben onvoorstelbaar trots”, zegt Bianca van der Meijden, teamleider van het winnende team. “We hebben hen in voorrondes en voorbereidingen voor de finales zo zien groeien en hebben ze zelfs masterclasses gegeven. Als je dan ziet hoe ze hun best hebben gedaan, dan is deze medaille het bewijs dat vmbo’ers in de beroepspraktijk goed kunnen presteren. Dat zag je vandaag. Het geeft een enorme boost voor het zelfvertrouwen, een goede voorbereiding op het examen en goed voor een vervolgopleiding op het mbo.” De Brabant Bulls wonnen zilver en Gelderland Giants behaalden brons.

Beste scores per wedstrijdrichting:
Bloemwerk: Gelderland Giants – Aeres VMBO Velp
Bouwen, Wonen & Interieur: Groninger Grizzlies – Gomarus College Vondelpad
Dienstverlening & Producten: Overijssel All Stars – Bonhoeffer College Geessinkweg, Enschede
Economie & ondernemen: Zeeland Sharks – Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder
Horeca, Bakkerij & Recreatie: Zuid Holland Hawks – RGO Middelharnis locatie Schoolstraat
Media, Vormgeving & ICT: Brabant Bulls – Sint Lucas Eindhoven
Mobiliteit & Transport: Drenthe Dragons – Stad en Esch, Meppel
Produceren, Installeren & Energie: Groninger Grizzlies – Gomarus College Vondelpad
Tuinontwerp & aanleg: Flevoland Fighters – Aeres VMBO Emmeloord
Zorg & Welzijn: Zeeland Sharks – Calvijn College Goes Stationspark

Trots op het vmbo
“Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Hier waren jongens en meiden in actie die indrukwekkend niveau lieten zien. Een brok enthousiasme en focus. Daar word je als leraar vanzelf trots op”, aldus leraar van het jaar Lucelle Deneer. Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands: “Het thema ‘duurzame huis’ van dit jaar is een zeer actueel thema mede bedoeld om deelnemers bewust te maken van de ontwikkelingen en wellicht rol die men daarin kan spelen. Al deze talenten gaan overigens sowieso een mooie toekomst tegemoet”.

Skills The Finals 2020
De volgende nationale kampioenschappen voor beroepen vinden plaats van 4 tot en met 6 maart 2020 in Leeuwarden, provincie Friesland. Skills The Finals zal daar de landelijke finales houden voor vmbo en mbo en een LOB-programma organiseren. Daarbij zoveel mogelijk samenwerken met plaatselijke mbo-scholen en partners.

WorldSkills Netherlands en Skills The Finals
De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. Voor dit beroepenevenement Skills The Finals werkt WorldSkills Netherlands nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

Naast Skills Talents organiseert WorldSkills Netherlands vakwedstrijden voor het mbo (Skills Heroes) en begeleidt het Skills Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

_________________________________________________________________________________
Noot voor de redactie:

Een overzicht van alle deelnemende scholen en uitslagen vindt u hier: https://skillsthefinals.nl/uitslagen/uitslagen-skills-talents/

Voor meer informatie en een interview met een van de winnaars kunt u contact opnemen met Twan Stemkens, beleidsadviseur strategie en communicatie, 06 51104566, stemkens@worldskillsnetherlands.nl of Marc Fonhof, communicatieadviseur, 0172-211120 of fonhof@worldskillsnetherlands.nl.

Meer informatie over het event Skills The Finals vindt u op www.skillsthefinals.nl worldskillsnetherlands.nl.

Beeldmateriaal is beschikbaar op: https://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/Skills-The-Finals-2019. Deze site wordt gedurende de avond aangevuld met foto’s van de prijsuitreiking van Skills Talents.
De meest recente updates vindt u op TwitterFacebook en YouTube.

Skills Talents is een van de activiteiten van WorldSkills Netherlands, klik hier voor een compleet overzicht van alle events. U kunt gedurende het jaar bovendien bij deze stichting terecht voor informatie over vakwedstrijden, vakmanschap en andere actualiteiten betreffende talentontwikkeling in het (v)mbo.